Realizacja wybranych mini-projektów społecznych

Po warsztatach zainteresowane organizacje i partnerstwa organizacji będą miały możliwość ubiegania się o udział w 2 etapie projektu – realizacji konkretnego, lokalnego projektu społecznego, z dofinansowaniem w ramach projektu „Wiemy czego chcemy…”.

Opracowane po warsztatach koncepcje lokalnych projektów społecznych będą oceniane według następujących kryteriów:
1) Kompletność propozycji (1 – 5 punktów);
2) Poziom oddziaływania - odpowiedniość projektu do potrzeb społeczności lokalnej (1 – 5 punktów);
3) Spójność i odpowiedniość budżetu mini-projektu (1 – 5 punktów);
4) Stopień zaangażowania lokalnej społeczności w realizację projektu (1 – 5 punktów).

Propozycje 3 mini-projektów, które otrzymają najwyższe oceny, uzyskają środki na ich realizację, ok. 1.500,00 zł na projekt. Realizacja wybranych mini-projektów społecznych musi się zakończyć do 30 listopada 2017 r.

Aby umożliwić zespołom realizatorskim jak najlepsze przygotowanie się do realizacji mini-projektów, zaprosimy ich członków/członkinie na dodatkowy, 1-dniowy warsztat praktycznego opracowywania i budżetowania partnerskich projektów lokalnych.

Po warsztatach, w procesie realizacji mini-projektów, każdy z zespołów będzie mógł korzystać z doradztwa doświadczonych trenerów, którzy mają wiedzę na temat realizacji projektów zarówno o charakterze krajowym, jak i międzynarodowym.

Celem doradztwa jest dopracowanie propozycji mini-projektów, wsparcie w ich realizacji, a także możliwości opracowania, na ich podstawie, aplikacji projektowych mogących być podstawą uzyskania dofinansowania ze źródeł krajowych lub międzynarodowych na realizację celów statutowych zaangażowanych organizacji.